Helsingborgs Curlingklubb logga HELSINGBORGS CURLINGKLUBB
curling stone 

Hur man spelar curling

Curling går ut på att med stenarna komma närmast en given punkt på banan. När samtliga 16 stenar är spelade är en omgång klar och då räknas poängen. En match består som regel av 8-10 omgångar och varar 2-2,5 tim.
curling rink

Curlingbanan

Banan är 42 m lång och 5 m bred. I varje ände finns en "måltavla" målad i isen, boet (eng: House), med en mittpunkt som kallas tee. Från ett fotstöd, hack (eng: Huck), vid ena kortändan spelas stenarna över banan till boet på motsatta sidan. För att stenen skall vara med i spelet måste den stanna mellan hogglinjen (eng: Hog line) och boets bakkantslinje 
curling rink   

Curlingmatchen

 
När omgången är får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten. Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång.

Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten(skip), som leder laget och bestämmer hur slagen skall utföras. En dirigerar, en slår stenen och de två övriga sopar vid behov.

En i laget är vicekapten och dirigerar när kaptenen slår sina stenar.

 

Curlen

 
En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och beskriver en bågformad linje mot målet.

Kaptenen bestämmer rotationsriktning medurs (inhand) eller moturs (outhand). Han/hon visar med utsträckt arm vilken rotation stenen ska ha.

Höger arm ut = inhandinhand curl

 

Vänster arm ut = outhand.outhand curl

 

Kaptenens kvast utgör spelarens riktmärke. Löst slagna stenar ger i regel större curl. Hårt slagna stenar går rakare.

 

Sopningen

 
Varje spelare har en kvast (borste). Man sopar framför stenen för att den skall glida längre och rakare. Hård sopning kan förlänga stenens bana 3-6 meter. Dessutom försenas curlen och stenen får en rakare bana.

Sopning - rätt utförd - är ett av de viktigaste momenten i curling.

 

Enkel utrustning

 
Man behöver ingen dyr och exklusiv utrustning för att spela curling. Det räcker med ett par skor med gummisula. Extrautrustning består av en slajdsula, som gör det lättare att glida på isen. Så småningom brukar man skaffa sig en egen kvast samt handskar och skor, specialgjorda för curling.